A Grafi

#graafinensuunnittelu #blogi

Jälkiä hiekassa A Grafin blogi

Vinkkejä, pohdintoja ja kaikkea muuta graafisesta maailmasta. 

sand, hiekka

5 syytä miksi kannattaa palkata graafinen suunnittelija

Otetaan kuvitteelliseksi asiakkaaksi vaikkapa, Rane, joka on ammatiltaan autoasentaja. Hän päättää laittaa oman pajansa pystyyn ja markkinointi ym. asiakkaiden hankinta tapahtuu kaveripiirin kautta ja sen jälkeen puskaradion kautta. Kyllä asentajalle töitä löytyy ja asiakkaat ovat samanlaisia kuin Rane ja ajelevat vuosikymmeniä vanhoilla autoilla, joissa on vikaa jos jonkinlaista. Rane haaveilee salaa yrityksensä laajenemisesta, mutta ei oikein tiedä miten sen unelman toteuttaisi.

Eräänä päivänä Rane ottaa härkää sarvista kiinni ja tekee yritykselleen logon ja avaa nettisivut, jossa on aukioloajat ja pajan sijainti. Siinäpä se, ja sitten odotetaan niitä uudempia autoja huollettavaksi, joissa oikeasti ei ole mitään vikaa, kunhan öljyt nyt vaihdetaan. Niitä asiakkaita ei vain kuulu. Sitten Rane ottaa puhelimensa käteen ja googlettaa yritykselleen apua. Miten graafinen suunnittelija voisi häntä auttaa?

01

Ajan säästö. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, eikä kannatakaan. Hoen sitä kyllästymiseen asti, mutta kun se on totta! Säästät suunnattomasti aikaa, kun sinun ei tarvitse opetella käyttämään uusia ohjelmia. En minäkään opettele huoltamaan autoani, siihen on olemassa jo ammattilaiset, jotka osaavat sen homman, kuten kuvitteellinen Rane. Säästän siinä aikaani, kun minun ei tarvitse opetella erilaisten opetusvideoiden avulla mikä mutteri avaa minkäkin moottorin osan. Todennäköisesti hajottaisin autoa vain enemmän. Näin hieman kärjistäen.

02

Hyvä graafinen suunnittelija tekee suunnattomasti tutkimusta kilpailijoistasi, miten he toimivat, miten he markkinoivat palveluitaan, tuotteitaan jne. Hän perehtyy alaasi ja kyselee sinulta mielestäsi outoja kysymyksiä. Oli sitten kyse logosta, mainoksesta tai nettisivuista, graafinen suunnittelija saa sinut erottumaan kilpailijoistasi.

03

Säästät rahaa. Aika on rahaa, ja kuten tuossa kuvitteellisessa tarinassa huomataan, jos Rane olisi jo perustamisvaiheessa ottanut yhteyttä graafiseen suunnittelijaan, hän olisi säästänyt rahaa. Oikeasti! Se olematon aika, jonka hän käytti logoonsa ja nettisivuihinsa, maksoi hänelle asiakkaita. Ja mihin sfääreihin hänen pajansa olisi jo kasvanut, kun visuaalinen puoli olisi jo kunnossa? Niin.

Muistatko vielä mitä ensimmäisessä kohdassa luki? ”En minäkään opettele huoltamaan autoani, siihen on olemassa jo ammattilaiset, jotka osaavat sen homman, kuten kuvitteellinen Rane. Säästän siinä aikaani, kun minun ei tarvitse opetella erilaisten opetusvideoiden avulla mikä mutteri avaa minkäkin moottorin osan. Todennäköisesti hajottaisin autoa vain enemmän.” Aivan! Tekikö Rane hallaa yritykselleen tekemällä itse, ja siten maksamalla kalliin hinnan, kun asiakkaita ei kuulunut? Hajottiko Rane yritystään enemmän? Hmm…

04

Saat materiaalit aina käyttötarkoitusta vastaavassa muodossa. Rane on tehnyt mahtavan logon netin ilmaisella ohjelmalla, ja nyt hän päättää mainostaa paikallislehdessä. Hän saa painetun lehden käsiinsä ja…. logo on aivan kamala, mikä pettymys! No, jos ollaan rehellisiä, ja miksi en olisi, lehdestä olisi todennäköisesti logo tullut bumerangina takaisin, koska logon resoluutio (”mikä?”, kysyy Rane) ei riitä ja värit ovat väärät. Ranen pitäisi yrittää säätää logo painokuntoon (Rane pohtii, että mitähän sekin taas tarkoittaa?), ja taas tuhrautuu aikaa ja rahaa. Pahimmillaan Rane luopuu ajatuksesta, menettää mainokseen laittamansa rahat tai maksaa lisää lehden tekijälle, jotta tämä laittaisi logon painokuntoon. Huoh!

05

Onnistut tavoitteissasi. Rane palkkasi graafisen suunnittelijan, joka loi hänelle logon ja visuaalisen ilmeen kaikkiin mahdollisiin medioihin. Rane sai myös ohjeistuksen, miten logoa, värejä ja fontteja kannattaa käyttää ja miten niitä ei kannata käyttää. Paja maalattiin yrityksen tunnusväreillä. Asiakkaat oppivat tuntemaan Ranen pajan ja hänet. Asiakkaat alkoivat luottamaan hänen ammattitaitoonsa. Nyt Ranella on 10 pajaa eri puolilla maata. Kuvitteellisesti. Mutta se voisi olla totta.